Dieta w ciąży – jakie mięso powinna jeść przyszła mama?

    Obecność mięsa w diecie kobiety spodziewającej się dziecka bywa tematem spornym. Ale nie wystarczy podjąć decyzję na TAK lub NIE. W przypadku odpowiedzi twierdzącej trzeba wiedzieć także, jaki typ mięsa i dlaczego jest najzdrowszy.

    Zdaniem ekspertów na indeksie mięs zakazanych znajdują się kurczak oraz… wieprzowina. Oczywiście, z pewnymi zastrzeżeniami. Jakie zatem wybrać mięso komponując menu dla przyszłej mamy?

    1. Mięso drobiowe – pierś z kurczęcia niegdyś uchodziła za synonim najzdrowszego mięsa. Ale kluczowe jest tutaj określenie – niegdyś. Teraz większość ekspertów dość ostrożnie podchodzi do mięsa z kurczaka, ze względu na doniesienia o dodawaniu antybiotyków do paszy dla kurcząt w przemysłowej hodowli. Czy to oznacza, że drób należy dla własnego bezpieczeństwa wykreślić z jadłospisu? Nie, dalece lepszym rozwiązaniem jest uważne wybierane kurczaków z wolnego wybiegu ewentualnie kupowanie indyków, kaczki, przepiórki lub coraz modniejszej gęsiny ze względu na zawartość witaminy B3 (inaczej PP).
    1. Mięso wieprzowe – kontrowersyjne, gdyż większość dietetyków zaleca jednak mniej tłuste mięso. Czy to oznacza, że mięso wieprzowe należy omijać szerokim łukiem? Nie w każdym przypadku. Z pewnością warto od czasu do czasu sięgnąć po mniej tłuste kawałki mięsa wieprzowego ze względu na wysoki poziom witaminy B1, której w wieprzowinie jest zdecydowanie najwięcej.
    1. Mięso wołowe – pod względem zawartości odżywczych to faworyt. Zawiera najwięcej cynku, żelaza oraz witaminy B12. Wybierając mięso wołowe warto jednak mieć na uwadze to skąd pochodzi oraz – mimo wszystko – nie spożywać go zbyt często, gdyż jest zdecydowanie bardziej ciężkostrawne niż białe mięso drobiowe. Równie dobrym rozwiązaniem jest cielęcina. Dlaczego? Zawiera równie dużo wartości odżywczych jak wołowina, a jest znacznie bardziej lekkostrawne.
    1. Ryby – polecane przyszłym mamom ze względu na dość dużą zawartość potrzebnego w ciąży cynku, fosforu oraz witaminy B12 – warto jednak wiedzieć, że jest jej mniej niż w mięsie wołowym.

    Czy jest zatem mięso absolutnie zakazane w trakcie oczekiwania na maluszka? Tak. Surowe – niezależnie nawet od rodzaju.

     

    Kategoria: Dieta w ciąży, Styl życia, Twoje zdrowie

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *