Czy dieta może mieć wpływ na płeć dziecka?

    Nie brakuje badań naukowych, których zadaniem było udowodnienie zależności między rodzajem przyjmowanym przez przyszłą mamę posiłków, a płcią dziecka, które po dziewięciu miesiącach pojawiało się na świecie. Czy jednak rzeczywiście miłośniczki słodkich smaków rodziły dziewczynki, a kwaśnych i pikantnych – chłopców?

    O tym, jak ważna jest dieta i zdrowy tryb życia dla przyszłych rodziców wiadomo nie od dziś. Nie brakuje informacji o tym, jakie minerały i pierwiastki powinny być obecne w codziennym menu mamy i taty. Nie zapomina się też o przyjmowaniu odpowiednich suplementów (np. Inofolic), które nie tylko ułatwiają zajście w ciążę, ale też zapewniają jej bezpieczny przebieg. Jednak kwestia tego, czy rodzaj diety może mieć wpływ na płeć przyszłego dziecka, wciąż wzbudza zarazem nadzieje, jak i kontrowersje – i to nie tylko w środowisku lekarzy.

    Jedno z badań przeprowadzone w latach 80. XX wieku, przez profesora Josepha Stolkowskiego i doktora Jacquesa Lorraina, udowodniło, że w zależności od przyjmowanych przez matkę minerałów, zwiększało się prawdopodobieństwo urodzenia chłopca lub dziewczynki. Oczywiście dotyczy to sytuacji kiedy przyszła mama posilała się w określony sposób przynajmniej na sześć miesięcy przed zajściem w ciążę. Z powodów oczywistych rodzaj diety nie może mieć wpływu na rodzaj płci maluszka, jeśli doszło do zapłodnienia wcześniej.

    Na co powinny zwrócić większą uwagę mamy, które chciałyby powić synka?

    Autorzy wspomnianych badań polecają przede wszystkim potas i sód. Mówiąc bardziej obrazowo w jej codziennym menu powinno być sporo warzyw, takich jak pomidory i ziemniaki oraz pietruszka. Zalecane są także owoce cytrusowe, banany, pestki słonecznika, suszone figi i morele, awokado, jabłka i rodzynki.

    Na co powinny zwrócić większą uwagę mamy, które chciałyby urodzić córeczkę?

    Zdaniem naukowców na wapń i magnez, czyli produkty mleczne, czekoladę, soję, orzechy, brokuły, ryby czy warzywa liściaste.

    Badania naukowców z RPA, z Uniwersytetu Pretorii zwrócili jeszcze uwagę na poziom cukru. Badania przeprowadzone na myszach udowodniły, że samice o wysokim poziomie cukru, częściej rodzą potomstwo płci męskiej. Trudno jednak w pełni polegać na badaniach przeprowadzonych na zwierzętach.

    I choć można znaleźć prace potwierdzające, że osłabione lub niedożywione matki częściej rodzą dziewczynki, trudno mówić o regule.

    Wciąż priorytetowe jest twierdzenie, że o płci potomstwa decyduje plemnik. Jeśli zawiera on chromosom Y to dziecko powinno mieć płeć męską, a gdy chromosom X – powinna urodzić się dziewczynka.

    Kategoria: Dieta w ciąży, Płodność, Styl życia

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *